Ha súlyveszteség a cél, akkor nem a szénhidrátbevitel csökkentése lesz a megoldás.
A zsírokban szegény diéta hatásosabb a súlycsökkenés eléréséhez, mint a szénhidrátbevitel csökkentése - erre a megállapításra jutottak amerikai kutatók.
A tudósok aprólékosan megvizsgálták a kutatásban részt vevő, ellenőrzött diétát követő embereket: minden morzsányi ételt, testedzéssel töltött pillanatot és levegővételt figyelembe vettek. Az amerikai Országos Egészségügyi Intézetben vizsgált, zsírokban szegény és szénhidrátokban szegény étrendet tartók körében a kutatás során azt tapasztalták, hogy a kevesebb kalóriabevitel nyomán súlycsökkenés következett be, de
azok vesztettek többet a súlyukból, akik kevesebb zsírt fogyasztottak.
Korábban is felmerült, hogy vajon a derék körüli "úszógumi" leküzdésének legjobb módja-e a szénhidrátbevitel csökkenése, mivel az megváltoztatja a szervezet anyagcseréjét. Az elmélet szerint a kevesebb szénhidrát fogyasztása miatt csökken az inzulinszint, aminek következtében a test zsírtartalékai csökkennek. Ha az ember kevesebb szénhidrátot fogyaszt, valóban csökken a testében felhalmozott zsír, de korántsem annyira, mintha a zsírok bevitelét korlátozná.
A kutatók tényleg mindent figyelembe vettek. Még a belélegzett oxigént és a kilélegzett széndioxid mennyiségét is mérték. Az adatok ismeretében számolták ki, hogy pontosan milyen kémiai folyamatok játszódnak le a testben.Hat nap diéta után a zsírokban szegény táplálékot fogyasztók átlag 463 grammnyi testzsírt vesztettek, 80 százalékkal többet, mint azok, akik szénhidrátban szegény étkeket ettek. Utóbbi csoport átlagos testzsírvesztesége 245 gramm volt.
A való életben, ahol nem ellenőrzi senki szigorúan a diétát, azt kell választani, amit az illető könnyen be tud tartani, és képes a folyamatos követésére. Viszont ha a zsírokban szegény étrend bejön valakinek, akkor nem kell számolnia az anyagcsere-változás hátrányaival. A legfontosabb üzenet, hogy vannak olyan szénhidrátok, amelyekkel semmi baj, különösen a teljes kiőrlésű gabonák és alacsony glikémiás indexű ételek.
Forrás: MTI